Pustynia w Mieście

Pustynia w Mieście » Artykuły » Przepis na blok

Przepis na blok

2005-12-12 Radosław Rudziński

Blok Ani zyskał sobie podczas rekolekcji wielu zwolenników. Nie chcąc zabierać ze sobą do grobu tajemnicy jego wykonania przedstawiamy tutaj przepis na blok. Smacznego :)

1 margaryna
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
1 cukier waniliowy
pół torebki mleka w proszku (nie granulowanego)
2 paczki herbatników
bakalie (im więcej tym lepiej)

Zacznijmy od przygotowania bakalii i herbatników:
ciastka kruszymy i wrzucamy do wielkiej michy.
Bakalie możemy nieco rozdrobnić i też wrzucamy do michy.
Rodzynki trzeba sparzyć
(info dla facetów: sparzyć znaczy zalać wrzątkiem na parę minut),
odcedzić przez sito i też do michy.
Margarynę i cukier wrzucamy do wielkiego gara, dodajemy wody
i gotujemy około 5 minut. Potem chwilę studzimy,
nie za długo bo ciężko będzie mieszać.
Teraz przyszedł czas na mleko w proszku.
Można je przesypywać przez sito, wtedy unikniemy grudek.
Ale uwaga! Nie bójmy się grudek, dla mnie mają one swoje miejsce w bloku.
Dodać 3 łyżki kakao, wsypać bakalie i herbatniki.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować margaryną,
wyłożyć blok na blachę i do lodówki!
Na tradycyjną blachę wszystko trzeba liczyć podwójnie.

A potem to wszystko wpychamy do brzucha!

Smacznego!

LOGOWANIE

O WSPÓLNOCIE

AKTUALNOŚCI

ŻYCIE KOŚCIOŁA

CZYTELNIA

Nivaldo. Dobry łotr
o. Henrique Porcu
Nivaldo. Dobry łotr

Czy istnieje sytuacja, która może powstrzymać moc Bożą? Skrajna bieda? Patologia i przemoc w rodzinie? Uzależnienie od narkotyków? Jeśli człowiek podejmie decyzję o zmianie życia i bezgranicznie zaufa, szybko okaże się, że dla Boga nie ma nic niemożliwego!

Księgarnia religijna

© Pustynia w Mieście & Brodex 2019 r.