Pustynia w Mieście

Pustynia w Mieście » Forum » Forum ogólne » Ważne tematy » Potrzeba mistrza - autorytetu

Potrzeba mistrza - autorytetu

AutorWiadomość

Broda

administrator

Radek

do góry

Potrzeba mistrza - autorytetu
Temat mocno zainspirowany: czy odczuwacie pragnienie bycia prowadzonym przez człowieka - mistrza. Kogoś kto byłby autorytetem. A może ktoś z was zna takiego człowieka i mógłby sie podzielić swoimi doświadczeniami?

https://www.izajasz.pl

artur

na dół

Osobiście mam ogromną potrzebę spotykania autorytetów w życiu. Tu nie odnoszę się wprost do indywidualnego prowadzenia przez mistrza.
Mam takie wrażenie, że wśród starszego pokolenia niewielu jest takich gigantów. Szkoda, bo to w jakiś sposób odbija się na kondycji młodego pokolenia. Oczywiście zdarzają się tacy. I dzięki Bogu spotykam ich. Nawet jeżeli nie mam bliskiego z nimi kontaktu to ich bagaż ŻYCIA i PODEJŚCIE do człowieka robią na mnie wrażenie.

A tu i mnie przybywa lat. I nie daje spokoju to czy ja dość w moim życiu będę jakoś potwierdzeniem poszukiwań dla młodszych. Przecież samemu nie otrzymało się w nadmiarze tego...

Z drugiej strony nie to jest celem życia. To, że bp. Dajczak jest jaki jest oczko to "efekt" jego osobistej relacji z Bogiem. A jest gigantem. Pamiętam jedno z pierwszych spotkań Bp. Edwarda na Przystanku Jezus. Stał on w najlepsze, bez obciachu, po grochówę wojskową w ogonku. Poza tym tego człowieka warto spotkać...

<<Słudzy nieużyteczni, przybrane dzieci>>

LOGOWANIE

O WSPÓLNOCIE

AKTUALNOŚCI

ŻYCIE KOŚCIOŁA

CZYTELNIA

Droga do szczęścia
Abp Fulton Sheen
Droga do szczęścia

Arcybiskup Fulton J. Sheen, niezrównany mistrz duchowy i głosiciel prawd Kościoła katolickiego, przypomina nam, że „żyjemy w czasach, kiedy ludzie są raczej kontrolowani, niż sami sprawują kontrolę. Tak bardzo skupiliśmy się na rządzeniu tym, co poza nami, że zupełnie przestaliśmy zarządzać sobą”. Dzięki tej książce możemy to zmienić.

Księgarnia religijna Izajasz

© Pustynia w Mieście & Brodex 2025 r.